του Κώστα Κούρου
Η Ελλάδα, ως κράτος περιφερειακό, υφίσταται πιέσεις από διάφορα μητροπολιτικά κράτη. Καθένα από αυτά τα κράτη σχεδιάζουν γεωπολιτικά για να προωθήσουν τα ποικίλα συμφέροντα τους στον ελλαδικό χώρο. Κατά καιρούς βγαίνουν διάφορα σενάρια στο φως της δημοσιότητας. Σενάρια που εκπονούνται από τους σχεδιαστές της εξωτερικής πολιτικής κάθε κράτους ή από διάφορα think tank που ερευνούν επάνω στα γεωπολιτικά δεδομένα.
Κάθε ισχυρό κράτος (μητροπολιτικό) διαθέτει γεωπολιτικούς σχεδιασμούς που στην πράξη αποσκοπούν να θέσουν υπό την επιρροή του άλλα μικρότερα κράτη, από άποψη οικονομίας, στρατιωτικής ισχύος και τεχνολογικής ανάπτυξης. Τα κράτη αυτά που εντάσσονται στη σφαίρα επιρροής των μητροπολιτικών ονομάζονται «περιφερειακά». Κάθε μητροπολιτικό κράτος που σχεδιάζει γεωπολιτικά (οικονομικά, πολιτικά, στρατιωτικά, πολιτιστικά), σχεδιάζει, φυσικά, για την καλύτερη προώθηση των συμφερόντων του και χρησιμοποιεί ανάλογα με την περίπτωση τον οικονομικό, τον πολιτικό, τον στρατιωτικό ή τον πολιτιστικό μοχλό για να αλώσει κάποιο περιφερειακό κράτος και να το θέσει στη σφαίρα επιρροής του.
Η Ελλάδα, ως κράτος περιφερειακό, υφίσταται πιέσεις από διάφορα μητροπολιτικά κράτη, αλλά κυρίως από τις Η.Π.Α., τη Μ. Βρετανία, τη Γερμανία, τη Ρωσική Ομοσπονδία, τη Γαλλία λιγότερο και ακόμα λιγότερο από την Ιταλία. Καθένα από αυτά τα κράτη που λογίζονται ως μητροπολιτικά, σχεδιάζουν γεωπολιτικά για να προωθήσουν τα ποικίλα συμφέροντα τους στον ελλαδικό χώρο. Κατά καιρούς βγαίνουν διάφορα σενάρια στο φως της δημοσιότητας. Σενάρια που εκπονούνται από τους σχεδιαστές της εξωτερικής πολιτικής κάθε κράτους ή από διάφορα think tank που ερευνούν επάνω στα γεωπολιτικά δεδομένα. Πάντως, οι κυριότερες μέχρι στιγμής πιέσεις που δέχεται η Ελλάδα, είναι στον πολιτιστικό τομέα, στον οικονομικό και στον πολιτικό. Ο στρατιωτικός τομέας δεν υφίσταται τον ίδιο βαθμό πίεσης διότι η στρατιωτική δυνατότητα της Ελλάδας θεωρείται ικανή. Τα γεωπολιτικά σχέδια των μητροπολιτικών χωρών εκπονούνται σε δεδομένη στιγμή για να εξυπηρετήσουν συμφέροντα σε βάθος χρόνου. Γνωρίζοντας τις ιδιαίτερες αδυναμίες του ελληνικού λαού αυτά τα σχέδια λαμβάνουν κατά κύριο λόγο υπόψη τον οικονομικό τομέα και τον πολιτιστικό. Ο πολιτιστικός τομέας είναι πολύ σημαντικός για την διατήρηση της ελληνικής ιδιοπροσωπίας και γι' αυτό οι πιέσεις προς αυτή την πλευρά είναι διαρκείς και συνεπείς για. τουλάχιστον δύο δεκαετίες και θα συνεχίσουν για αρκετές δεκαετίες ακόμα, έως ότου αποεθνικοποιηθούμε και πολτοποιηθούμε μέσα στη χοάνη της παγκοσμιοποίησης. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι σήμερα, ακόμα και τα κομμουνιστικά ευρωπαϊκά κόμματα που μέχρι πρότινος αναφέρονταν κατά κόρον στον όρο «διεθνοποίηση», σήμερα διαμηνύουν σθεναρά ότι η διατήρηση και ισχυροποίηση των εθνικών κρατών αποτελεί την μοναδική ασφαλή αμυντική οδό στην λαίλαπα της παγκοσμιοποίησης που απειλεί να ισοπεδώσει κάθε εθνική ιδιαιτερότητα.
Η εσωτερική αντίσταση του ελληνικού λαού, η οποία θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως ενδιαφέρουσα (πρόσφατο παράδειγμα το βιβλίο ιστορίας της Ρεπούση), υπήρξε η αιτία ανάσχεσης πολλών αρνητικών σχεδιασμών που αφορούν το μέλλον του. Ελπίζοντας πάντα, αυτή η αντίσταση να έχει συνέπεια και συνέχεια ώστε οι «βάρβαροι» να μείνουν «εκτός των πυλών».
Ίσως θα άξιζε εδώ να σημειώσουμε ότι οι ιδιαιτερότητες στην ψυχοσύνθεση του ελληνικού λαού και οι εσωτερικές του αντιστάσεις ήταν που ώθησαν τον σπουδαίο γεωπολιτικό σχεδιαστή Σ. Χάντιγκτον να μας τοποθετήσει πολιτισμικά στην πλευρά της Ανατολής όταν κατασκεύαζε τον χάρτη που διαχώριζε την Ανατολή από τη Δύση.
Ο Χάντιγκτον δεν είναι ο μοναδικός γεωπολιτικός σχεδιαστής στις Η.Π.Α. Υπάρχουν αρκετά κέντρα που σχεδιάζουν και προωθούν τα σχέδια τους ή τα σενάρια μελλοντικών εξελίξεων, ανάλογα με τις εκάστοτε επικρατούσες πολιτικές ισορροπίες. Ένα τέτοιο σενάριο είχε εκπονηθεί από το αμερικανικό Ίδρυμα Στρατηγικών Ερευνών Rand και είχε δεί το φως της δημοσιότητας το 1998, το οποίο μιλούσε για ελληνοτουρκικό πόλεμο που θα ξεσπούσε το 2003. Αφορμή γι' αυτόν τον πόλεμο σύμφωνα με το Rand θα ήταν επεισόδια που θα ξεσπούσαν στην περιοχή της Θράκης, τα οποία θα δώσουν την αφορμή στα τουρκικά στρατεύματα να εισβάλουν στο ελληνικό έδαφος για να προασπίσουν τους μουσουλμάνους της Θράκης δημιουργώντας μια ζώνη ασφαλείας. Αυτός ο σχεδιασμός για ουδέτερη ζώνη στη Θράκη υπήρχε από το 1945 και είχε εκπονηθεί από γερμανικά γεωπολιτικά κέντρα της ναζιστικής περιόδου και όπως φαίνεται αυτούς τους σχεδιασμούς τους υιοθέτησαν σήμερα οι Αμερικανοί. Εδώ και χρόνια κυκλοφορούν διάφοροι χάρτες αμερικανικής πάλι υποστηρίξεως που έφεραν την Μακεδονία αποκομμένη από τον ελληνικό κορμό και ενσωματωμένη στα Σκόπια. Μάλιστα, το ίδιο το Σύνταγμα των Σκοπίων μιλάει ξεκάθαρα για τις μελλοντικές αλυτρωτικές ονειρώξεις των Σκοπιανών. Τα ίδια πάνω κάτω σχέδια για τη Μακεδονία έχουν και οι Βούλγαροι εθνικιστές παρόλο που εδώ και αρκετά χρόνια τα έχουν θέσει σε δεύτερη μοίρα λόγω της δεινής πολιτικής και οικονομικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει. Οι επιδιώξεις, όμως, αυτές αναπτύσσονται και προωθούνται μέσω ιστοσελίδων στο Διαδίκτυο, συντηρώντας ιδέες, απόψεις, θέσεις και όνειρα.
Εδώ και πολλά χρόνια κυκλοφορούν χάρτες της Μεγάλης Αλβανίας που έχουν προσαρτημένη όλη την Ήπειρο. Μάλιστα, στα διάφορα διπλωματικά γραφεία οι Αλβανοί πολιτικοί κυκλοφορούσαν απόψεις για διεκδικήσεις και δικαιώματα επί της αλβανικής μειονότητας στην Ελλάδα.
Ένα άλλο σχέδιο που εκπονήθηκε πάλι σε αμερικανικά γραφεία αφορούσε στη δημιουργία των Ηνωμένων Βαλκανικών Κρατών, κατά το αμερικανικό πρότυπο. Ένα σχεδίασμα που θα απέκοπτε τα Βαλκάνια από την υπόλοιπη Ευρώπη, θα απέκοπτε οριστικά τη Ρωσία από το Αιγαίο και θα ελεγχόταν εξ' ολοκλήρου από τα αμερικανικά κέντρα αποφάσεων.
Ένα ακόμη σενάριο για το μέλλον του ελληνικού χώρου και του ελληνικού έθνους (είδε το φως της δημοσιότητας στις σελίδες της μαχητικής ομογενειακής εφημερίδας «Καμπάνα Ν.Υ.») έχει τεθεί υπό την αιγίδα του διαβόητου Τζ. Σόρος, ο οποίος για περισσότερο από δεκαπέντε χρόνια δραστηριοποιείται στον χώρο των Βαλκανίων με τα διάφορα ιδρύματα του και τις χρηματιστηριακές του επιχειρήσεις. Το σχέδιο αυτό προβλέπει:
- Α. αγορά εδαφών που θα φτάσουν το 30% των εκτάσεων.
- Β. εξαγορά των ελληνικών τραπεζών.
- Γ. εκμηδένιση της ελληνικής βιομηχανίας.
- Δ. μείωση της αγροτική παραγωγής στο ελάχιστο δυνατό όριο.
- Ε. εξαγορά των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων και μεταβολή της Ελλάδας σε
- κέντρο τουρισμού φθηνού επιπέδου.
- Στ. λαθρομετανάστες θα καταλάβουν τους ακατοίκητους χώρους της ελληνικής
- υπαίθρου.
- Ζ. Έλληνες εργάτες και διανοούμενοι θα διευκολύνονται να μεταναστεύσουν στις
- βαλκανικές και στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.
- Η. έλεγχος των εσόδων από την πορνεία και τα ναρκωτικά.
Αυτό είναι ένα ακόμη «μαύρο» σενάριο των νέων αμερικανικών γεωπολιτικών σχεδιασμών, αλλά δεν θα κλείσουμε μ' αυτό. Θα κλείσουμε με την άποψη του καθηγητή γεωπολιτικής Ι. Μάζη ο οποίος αποδέχεται ότι η Ελλάδα θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική σε κάθε βήμα της σχετικά με την εξωτερική πολιτική και ότι υπάρχουν ακόμα περιθώρια για να αισιοδοξούμε. Ο Ι. Μάζης θεωρεί ότι όταν λυθούν σοβαρά γεωπολιτικά ζητήματα που αφορούν πρώτα απ' όλα το ξεμπέρδεμα της κατάστασης στην Μέση Ανατολή, την ασφαλή επιβίωση του Ισραήλ, την εξασφάλιση του Ανατολικού Αιγαίου ως διόδου των πετρελαίων της Κασπίας, τον εκδυτικισμό της Τουρκίας, γεγονότα που έχουν δρομολογηθεί σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, τότε στην χώρα μας θα υπάρξει ηρεμία και θα λυθούν τα μεγάλα προβλήματα που σήμερα την ταλανίζουν. Είδομεν.
αναδημοσίευση από klik
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου