Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

Η νέα εθνική απειλή

Αντώνης Καρακούσης 
Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009
tovima
Τούτες τις ημέρες το βλέμμα πολλών είναι στραμμένο στις νεοδημοκρατικές εσωκομματικές διαδικασίες, όπως και το ενδιαφέρον των περισσοτέρων μέσων ενημέρωσης μονοπωλούν οι κινήσεις του Αντώνη, τα παζάρια του Δημήτρη και η αντίδραση της Ντόρας.
Σημαντική μερίδα της κυβέρνησης, επίσης, πιθανώς να εφησυχάζει από τον αλληλοσπαραγμό και τον διχασμό των αντιπάλων στην προσπάθεια διεκδίκησης της ηγεσίας, ίσως και να νομίζει ότι βρίσκει άλλοθι για την αδικαιολόγητη απραξία της. Ωστόσο το θέμα τούτες τις ημέρες δεν είναι ούτε η Ντόρα μήτε ο Αντώνης και σίγουρα όχι ο Δημήτρης και οι επιλογές του.
Ολα αυτά θα μοιάζουν καλαμπούρια, αν εξελιχθεί τις επόμενες εβδομάδες η αναδεικνυόμενη νέα μεγάλη εθνική απειλή, που έχει ως βάση την αναξιοπιστία των στοιχείων της ελληνικής οικονομίας. Αυτή τη στιγμή η χώρα μας...
αντιμετωπίζεται από τα κυρίαρχα ευρωπαϊκά όργανα ως άλλος άσωτος υιός, που ξοδεύει αφειδώς και δεν δίνει λογαριασμό σε κανέναν. Ουδείς στην Ευρώπη εμπιστεύεται τους ελληνικούς λογαριασμούς και το κυριότερο οι εταίροι μας δεν ξεχωρίζουν ηγεσίες και κόμματα, δεν δείχνουν καμία διάθεση παραχώρησης και επιείκειας στη νέα κυβέρνηση
Νιώθουν ότι η εμπιστοσύνη τους προδόθηκε και πλέον δεν δίνουν περιθώρια χρόνου. Αναμένουν εδώ και τώρα πράξεις και αποφάσεις ικανές να βεβαιώνουν κατανόηση του προβλήματος και να δημιουργούν τη βεβαιότητα ότι θα ελεγχθούν τα δημόσια οικονομικά. Και βεβαίως προειδοποιούν ότι αν συνεχίσουμε χωρίς έμπρακτες διαβεβαιώσεις αντιμετώπισης του οξύτατου δημοσιονομικού προβλήματος θα μας προλάβουν οι αγορές και οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, οι οποίοι μάς περιμένουν με τα τουφέκια, έτοιμοι να υποβαθμίσουν και πάλι την ελληνική οικονομία και μαζί τους ελληνικούς τίτλους. Η απειλή λοιπόν είναι ευθεία. Αν δεν υπάρξουν μέτρα αξιόπιστα και ικανά να αλλάξουν την εικόνα οι οίκοι αξιολόγησης θα υποβαθμίσουν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας και το κόστος δανεισμού θα ανέλθει, τόσο για το κράτος όσο και για τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας. Αν μάλιστα τα πράγματα δεν βελτιωθούν, τότε μια δεύτερη πιθανή υποβάθμιση θα καταστήσει τα ελληνικά ομόλογα μη αποδεκτά από το ευρωσύστημα. Γεγονός που θα δυσχεράνει τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Αν όλα αυτά επισυμβούν, η χώρα θα εισέλθει σε καθεστώς ουσιαστικής πτώχευσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνική ειρήνη και την εθνική ανεξαρτησία της.
Ουσιαστικά η νέα κυβέρνηση Παπανδρέου αντιμετωπίζει, λόγω των ελλειμμάτων και των χρεών που κληρονόμησε, μείζονα εθνική απειλή.
Δεν μπορεί να την αγνοήσει, ούτε να την υποτιμήσει.
Αντιθέτως οφείλει να κινηθεί ταχύτατα. Να περιγράψει την απειλή και το πρόβλημα στον ελληνικό λαό και βεβαίως να λάβει τις δέουσες αποφάσεις, όσο σκληρές και αν είναι. Σε άλλη περίπτωση θα φέρει ακεραία την ευθύνη για όσα επακολουθήσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: