Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Η άλλη κατάληψη της Νομικής


Του Σταυρου Λυγερού


Εγκαθιστώντας 250 λαθρομετανάστες στη Νομική, οι ντόπιες πολιτικές ομάδες που τους καθοδηγούν δημιούργησαν πολιτικό τετελεσμένο. Η κατάληψη επαναφέρει με οξύτητα στο προσκήνιο ταυτοχρόνως τα ζητήματα του πανεπιστημιακού και του πολιτικού ασύλου. Το πρώτο συνδέεται με την πράξη τους και το δεύτερο με το αίτημά τους. Σε δεύτερο επίπεδο, όμως, δοκιμάζεται η σχέση των λαθρομεταναστών με την ελληνική πολιτεία και κοινωνία.
Σήμερα, τα πανεπιστήμια προσφέρουν άσυλο σε κάθε λογής ιδεολογικοποιημένη αυθαιρεσία και παρανομία. Η συστηματική κατάχρηση έχει υπονομεύσει το πανεπιστημιακό άσυλο στη συνείδηση της κοινής γνώμης. Η παρούσα κατάληψη απειλεί να του δώσει τη χαριστική βολή. Ακολουθώντας αρχικά μία άθλια παράδοση, η πρυτανική αρχή προσπάθησε να υπεκφύγει από τις ευθύνες της, παίζοντας την κολοκυθιά με την κυβέρνηση. Το κλίμα, όμως, στην κοινωνία δεν σηκώνει τις υπεκφυγές του παρελθόντος. Η άρνηση των καταληψιών να μετακινηθούν υποχρέωσε την πρυτανική αρχή να άρει το άσυλο.


Ο κόμπος έφθασε στο χτένι. Το αίτημα για...
μαζική και άνευ όρων νομιμοποίηση των λαθρομεταναστών είναι για προφανείς λόγους εκτός συζήτησης. Ούτε, όμως, η παροχή πολιτικού ασύλου στους απεργούς πείνας (δεν έχουν καν υποβάλει αίτηση) θα έλυνε το πρόβλημα. Το πολιτικό άσυλο θεσμοθετήθηκε για να προστατεύει άτομα που διώκονται προσωπικά για τις πολιτικές πεποιθήσεις, την εθνικότητα ή τη θρησκεία τους και όχι γενικά για πολίτες χωρών με καταπιεστικά καθεστώτα ή χωρών όπου υπάρχουν συγκρούσεις. Εάν υιοθετηθεί ένας τόσο ευρύς ορισμός θα δικαιούται την προστασία του πολιτικού πρόσφυγα η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων του Τρίτου Κόσμου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Εάν η κυβέρνηση έδινε στους καταληψίες καταχρηστικά πολιτικό άσυλο θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου. Θα δημιουργούσε προηγούμενο, το οποίο θα προκαλούσε κύμα αντίστοιχων εκβιαστικών ενεργειών. Επρεπε να είχε εξ αρχής δράσει αποτρεπτικά. Η εκκένωση της Νομικής εμπεριέχει κινδύνους. Ορισμένοι κύκλοι επιδιώκουν να μετατρέψουν το πρόβλημα σε πυροκροτητή για την πρόκληση ευρύτερης αναταραχής στους κόλπους των λαθρομεταναστών, που εκ των πραγμάτων θα δοκιμάσει τις αντοχές και του κράτους και της κοινωνίας. Οι Ελληνες συνειδητοποιούν ότι η λαθρομετανάστευση έχει και ένα άλλο, καθόλου βολικό, πρόσωπο.


http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_28/01/2011_1294311


Δεν υπάρχουν σχόλια: