Δευτέρα 4 Αυγούστου 2008

ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΕΘΝΟΜΗΔΕΝΙΣΤΙΚΗΣ ΑΡΘΟΓΡΑΦΙΑΣ

του Ορέστη Σκαπινάκη
αναδημοσίευση από το αντίβαρο blog


Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια: Κεμάλ και Μπολσεβίκοι

Της Μαρίας Ρεπούση
Προφανώς γιατί εδώ είμαστε στην Ελλάδα που οι εργολαβίες της μνήμης υπαγορεύουν και θέματα στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

http://ta-nea.dolnet.gr/Article.aspx?d=20080603&nid=8735665
Η γνωστή καθηγήτρια της ιστορικής αλλοίωσης διαμαρτύρεται για πρακτικές που δεν επετράπη στην ίδια να εφαρμόσει…




Μικρή… ανθολογία των μπλογκ

Tης Ξένιας Κουναλάκη / xkounalaki@kathimerini.gr
Για να κατακτήσουν λοιπόν τη δόξα στον κυβερνοχώρο, οι μπλόγκερ δοκιμάζουν τα πάντα, σκορπούν φήμες, διαδίδουν ψεύδη, δημιουργούν τεχνητές αντιπαραθέσεις, κατασκευάζουν ανύπαρκτα πρόσωπα και μεταδίδουν τα πλέον εξωφρενικά βίντεο, διεκδικώντας επάξια τον τίτλο των ιερόδουλων του κυβερνοχώρου.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_167424_07/02/2008_258371


Η κα. Κουναλάκη προσπαθεί “με τον τρόπο της” να ρίψει στον λάκκο της αναξιοπιστίας τους ανθρώπους που υπερασπίζουν την ελληνική εγκεφαλοκρηπίδα μας από τις επιθέσεις της μέσω της προνομιακής της πρόσβασης στα ”επώνυμα” και “αξιόπιστα” ελληνικά Μ.Μ.Ε. …



Οι απάτριδες της τέχνης

Tης Ξένιας Κουναλάκη / xkounalaki@kathimerini.gr
«Είμαι σίγουρα ανθέλληνας και είναι και καμάρι μου», διακήρυξε σε πρόσφατη
συνέντευξή του στην εφημερίδα Lifo ο σκηνοθέτης Μιχαήλ Μαρμαρινός,
δημιουργός της παράστασης «Πεθαίνω σα χώρα», που ανέβηκε στην αρχή του
φετινού Φεστιβάλ Αθηνών.[…]

Πατρίδα των σύγχρονων ανθρώπων στις δυτικές κοινωνίες δεν μπορεί τελικά παρά να είναι οι κοινές αξίες και ευαισθησίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι ατομικές ελευθερίες και το αίτημα της ισότητας. Πατρίδα των σημερινών «ανθελλήνων», που συνήθως είναι περισσότερο πατριώτες από τους πατριδοκάπηλους, είναι τα σώματα του Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ και της Αννα Λαγκούνα, η συγκινητική διαπίστωση ότι οι ηλικιωμένοι χορεύουν και ερωτεύονται. Kαι πως χωρίς ταίρι, όλοι οι άνθρωποι είναι απάτριδες. Ερημες χώρες.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_46_10/07/2008_277127

Η κα. Κουναλάκη κλείνει το ανθελληνικό της λογύδριο με την γνωστή επωδό περί αντικατάστασης της εθνικής συνείδησης από τα ανθρώπινα δικαιώματα κτλ. …



Η «πατριωτική» προπαγάνδα στο Ίντερνετ

Του Βασίλη Κρεμμυδά
Το θέμα μας είναι το ίδιο το Ίντερνετ και ο τρόπος διακίνησης ιδεών, πολύ παλιών, και προπαγάνδισης συγκεκριμένης ιδεολογίας μέσα απ΄ αυτό. Έχω ξαναγράψει μία μόνο φορά, με θέμα τον κίνδυνο να απομονωθούν από την κοινωνία, από τον έξω κόσμο, τα άτομα, νεαρά κατά κανόνα, που είναι «κολλημένα» με αυτό το μέσο. Γνωρίζω ότι αυτή η νέα τεχνολογική εφεύρεση μπορεί, με διαφορετική χρήση, να αναδειχθεί σε παγκόσμια τράπεζα γνώσεων, σε θησαυρό πληροφοριών.[…]

Τα ερωτήματα που καταλήγει να είναι προβλήματα αρχίζουν από το μέσο που χρησιμοποιείται για την προπαγάνδισή τους. Γιατί το Ίντερνετ είναι ακόμη ένα μέσο αθέατο, δεν μπορούν όλοι να το δουν όπως την κρεμασμένη στα περίπτερα εφημερίδα, την εφημερίδα στο καφενείο του χωριού, την τηλεόραση· μικρό ποσοστό του πληθυσμού έχει πρόσβαση, σ΄ αυτό το οποίο απαιτεί και κάποιες τεχνικές γνώσεις για να βρεις τα κείμενα αυτά, δεν τα βρίσκεις πατώντας απλώς ένα κουμπί, όπως στο τηλεκοντρόλ.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι η ανυπαρξία στο Ίντερνετ απόψεων εντελώς αντίθετων απ΄ αυτές που είδαμε πιο πάνω. Και βέβαια, το συνολικό ερώτημα είναι αν είναι δυνατό να θεσπιστούν κανόνες λειτουργίας των πολλαπλών και περίπλοκων χρήσεων αυτού του, κατά κάποιον τρόπο, κρυφού μέσου προπαγάνδισης. Και σκέφτομαι ότι, για να διασφαλιστεί η δημοκρατικότητα του Ίντερνετ, χωρίς να εμποδίζεται η ελευθερία της σκέψης και του λόγου, δεν υπάρχει άλλος τρόπος από τη δυνατότητα όλων να έχουν δικαίωμα χρήσης του. Από τη μετατροπή του δηλαδή σε «θεατό», σε «φανερό» μέσο.

http://www.tanea.gr//ColumnCategory.aspx?d=20080724&nid=9291917&sn=&spid=876


Ο ομότιμος καθηγητής του ελληνικού πανεπιστημίου “ανακαλύπτει” τους ιδεολογικούς εχθρούς του στο Διαδίκτυο και προτείνει την αστυνόμευσή του μέσα σε μια κρίση πανικού και ειλικρίνειας για το ποιόν του…

Δεν υπάρχουν σχόλια: